Baldaquí

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
This page is a translated version of the page Baldaquí and the translation is 100% complete.

Altres idiomes:
El baldaquí està situat damunt de l'altar major. El lampadari consta de 35 làmpades penjades de l'estructura
Detall del Calvari
Detall de la decoració d'espigues de blat i pàmpols
  • Antoni Gaudí i Josep Maria Jujol, 1912
  • Paper, cartró, fusta, ferro, vidre, pintura al tremp i teixit de seda
  • Època contemporània. Mallorca
  • Lloc original: Capella Reial
L’actual baldaquí fou col•locat a la Capella Reial, sobre l’altar major, el 8 de desembre de 1912 substituint un primer baldaquí que s’havia col•locat just després del trasllat del cor per a la seva inauguració el dia 8 de desembre de 1904, en el marc de la restauració litúrgica d’Antoni Gaudí.

El baldaquí es troba suspès de les voltes de la Capella Reial mitjançant cadenes i cordes. Està format per un dosser format per un tapís brodat amb fils metàl•lics. La corona té forma octogonal i presenta una decoració a base d’espigues de blat i pàmpols amb sarments enroscades a la part inferior que simbolitzen el sacrifici eucarístic. En el vèrtex anterior s’hi representa un Calvari amb Crist crucificat i la Mare de Déu i Sant Joan Evangelista als peus de la creu. El lampadari està integrat per 35 làmpades que funcionaren amb oli fins a l’arribada la il•luminació elèctrica. La seva funció és la de cobrir l’altar major, el qual es troba aïllat enmig de la Capella Reial, indicant el focus litúrgic de la Catedral.

Un dels trets característics d’aquesta obra és l’ús de materials tous com el cartró i el paper que explica la naturalesa efímera d’aquest objecte, destinat a ser la maqueta del projecte de baldaquí que no s’arribà a realitzar. Només en el costat est de la corona, que es situa sobre l’altar, es presenten els materials que haurien de ser els definitius, ferro i vidres policromats.

L’ús de tècniques d’execució molt senzilles no impossibilita la consecució d’uns resultats estètics de gran qualitat que fan d’aquesta obra una de les més enigmàtiques de la Catedral i de la intervenció de Gaudí.Bibliografia:

  • LLABRÉS MARTORELL, Pere-Joan. Gaudí a la Seu de Mallorca/Gaudí en la Catedral de Mallorca, Conselleria d’Obres Públiques, Habitatge i Transports. Capítol Catedral de Mallorca, Palma, 2002.
  • QUETGLAS, Josep, “Antoni Gaudí i Josep M. Jujol a la Seu”, PASCUAL, A. (coord), La Seu de Mallorca, Palma, 1995, pp.199-210.