Capella del Santíssim

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español
Capella del Santíssim

Plànol de situació

La capella del Santíssim de la Catedral de Mallorca ocupa l’absis lateral dret de la seva capçalera. És de traça gòtica i pertany al nucli més antic de la fàbrica catedralícia, procedent del segle XIV. Va ser construïda sota l’advocació de sant Vicenç Màrtir i un segle després apareix dedicada a sant Pere. Dos infants reials, l’infant Pere de Portugal (mort 1256) i Pagà de Mallorca (1349), benefactors ambdós de la Seu, van ser sepultats en aquesta capella. El recinte va sofrir diverses modificacions arran de les restauracions que s’hi feren els segles XVI i XVII i per l’incendi casual sofert per aquesta capella el 15 de setembre de 1819, el qual va destruir el retaule barroc de fusta sobredaurada (s. XVI) i el sagrari i també amenaçà tota la fàbrica de la capella. Les obres de restauració duraren vint anys durant els quals es va bastir un nou retaule per substituir-ne l’anterior. Acabat l’any 1839, era d’estil neoclàssic de marès i guix marbrejat amb decoracions de fusta policromada. El 1897 es va fer l’actual reixa de la capella. Aquesta capella va ser objecte de la intervenció de l’artista mallorquí Miquel Barceló, realitzada entre els anys 2001 i 2006, amb la qual la capella va passar a estar dedicada al Santíssim.Bibliografia:

 • DOMENGE MESQUIDA, Joan, L’Obra de la Seu. El procés de construcció de la catedral de Mallorca en el tres-cents, Ed. Institut d’Estudis Baleàrics, Palma, 1997.
 • “Tres segles d’obres a la Seu (s. XIV-s. XVI), a PASCUAL, A. (coord.), La Seu de Mallorca, José J. de Olañeta, Palma, 1995, pp. 23-40.
 • DURLIAT, Marcel, L’art en el Regne de Mallorca, Ed. Moll, Mallorca, 1964.
 • GAMBÚS, Mercè; SUAU, Teodor; TOUS, Lorenzo, Catedral de l’eucaristia: Miquel Barceló a la capella del Santíssim, Palma, 2007.
 • MATHEU MULET, Pedro-Antonio, Guías de la Seo de Mallorca. Capillas y retablos, Editorial Politécnica, Palma de Mallorca, 1955.
 • Guías de la Seo de Mallorca. La Capilla Real, Editorial Politécnica, Palma de Mallorca, 1954.
 • SASTRE MOLL, Jaume, La Seu de Mallorca (1390-1430). La prelatura del bisbe Lluís de Prades i d’Arenós, Ed. Consell de Mallorca, Palma, 2007.
 • TUR, Margalida, <<Seu de Mallorca>>, a Gran Enciclopèdia de Mallorca, vol. 16, Promomallorca, Palma, 1989-1997, pp. 229-237.


Itinerari relacionat:

 1. Llum i espai
 2. La fàbrica de la Catedral
 3. Història de l’Església