Conjunt de Sant Pere i Sant Pau

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español

Conjunt de Sant Pere i Sant Pau:

  • Taller dels Campredon, circa 1350
  • Talla de pedra policromada i daurada
  • Gòtic. Mallorca
  • Lloc original: Capella Reial


A la Capella Reial, a l’alçada de les vidrieres, es presenta el conjunt escultòric més ric de l’interior de la Catedral format per deu escultures, de les quals sis són àngels ceroferaris, ubicats en la part frontal de la capella, i quatre formen parella: els Sants Apòstols Pere i Pau, i el conjunt de l’Anunciació format per l’Àngel i la Mare de Déu.

S’ubiquen sobre unes mènsules decorades amb diferents motius vegetals i figuratius que forment part d’uns tabernacles gòtics adossats als murs nord i sud de la capella, a l’alçada dels vitralls. Totes les imatges són exemptes i estan treballades en pedra. Les parelles presenten restes importants de policromia, mentre que els àngels no.

En el primer tram de la capella, el que està en contacte amb la nau central, s’hi ubica el conjunt format pels Sants Apòstols. Al costat de l’Epístola hi ha Sant Pere i al costat de l’Evangeli hi ha Sant Pau. Ambdós van abillats amb vestimentes clàssiques de túnica i mantell i porten els atributs propis, les claus per a Sant Pere i l’espasa per a Sant Pau.

Aquestes dues imatges es daten, aproximadament, sobre el 1350 i són considerades les més tardanes i que manco relació presenten amb el taller dels Campredon, al qual se li assignen les vuit escultures restants.Bibliografia:

  • LLOMPART, Gabriel i PALOU Joana Mª. “L’escultura gòtica”, PASCUAL, A. (coord.), La Seu de Mallorca, Palma, 1995, pp. 52-73.
  • MATHEU MULET, Pedro-Antonio. Guías de la Seo de Mallorca. La Capilla Real, Editorial Politécnica, Palma, 1954.