Conjunt de l’Anunciació del presbiteri

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español

Conjunt de l’Anunciació del presbiteri:

  • Taller dels Campredon, circa 1340
  • Talla de pedra policromada i daurada
  • Gòtic. Mallorca
  • Lloc original: Capella ReialSegons les fonts bibliogràfiques aquestes escultures són les de major qualitat del conjunt d’imatges en pedra que trobem en el presbiteri. La representació de les figures que formen l’escena de l’Anunciació de manera aïllada, és a dir, l’Àngel al mur del costat de l’Evangeli, i la Mare de Déu en el mur del costat de l’Epístola, és una iconografia molt recurrent durant l’època del gòtic i que s’emprava, especialment, en les portalades d’esglésies i catedrals.[1]

El tractament escultòric d’aquestes figures és més massís que els seus companys, els sis àngels ceroferaris. Els volums més feixucs determinen també un aspecte un tant més hieràtic que es ressol, en el cas de la Mare de Déu amb la posició elevada de la mà dreta sobre el pit, i en l’àngel, amb l’aixecament de la mà dreta en actitud de indicar. La seva figura resulta especialment imponent respecte tot el conjunt. Les seves ales es despleguen com dos immensos panells que sobrepassen els límits de la fornícula, seguint el mateix model que els àngels ceroferaris.

Aquestes dues imatges segurament devien estar policromades. Les restes de les capes pictòriques encara són visibles a simple vista. També devien incorporar aplicacions metàl•liques, segurament de pa d’or.Referències:

  1. Recordem, per exemple, la Catedral de Reims (http://www.cathedrale-reims.com/notre-dame-saint-jacques-reims/) 1225-1245. O també, el conjunt de l’Anunciació de la “Puerta preciosa” de la Catedral de Pamplona, a Navarra, del segle XIV (http://www.catedraldepamplona.com/es/galeria/interior.php).Bibliografia:

  • LLOMPART, Gabriel i PALOU Joana Mª. “L’escultura gòtica”, PASCUAL, A. (coord.), La Seu de Mallorca, Palma, 1995, pp. 52-73.
  • MATHEU MULET, Pedro-Antonio. Guías de la Seo de Mallorca. La Capilla Real, Editorial Politécnica, Palma, 1954.Itinerari relacionat:

  1. Itinerari Marià