Decoració pictòrica de la capella de la Pietat

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español

Decoració pictòrica de la capella de la Pietat:


La capella de la Pietat està decorada amb un conjunt de 33 pintures, de dimensions diferents. A l’extradós de l’arc escarser que dóna accés a la capella, trobem quatre àngels –els tres arcàngels i l’Àngel Custodi– i les figures de Sant Lluís Gonçaga i Sant Estanislau de Koska, realitzades pel pintor franciscà, Francesc Caimari, durant la segona meitat del segle XVIII. L’intradós de l’arc està decorat per nou pintures anònimes que representen la Verge del Pilar, Sant Francesc Xavier, Santa Teresa de Jesús, Sant Cristòfol, la Santa Faç, Santa Cecília, Santa Magdalena, Sant Josep i Nostra Senyora dels Dolors.

En el mur dret de la capella, trobem les figures de Sant Francesc de Sales, Sant Cosme, Sant Llorenç, Santa Clara, Sant Diego d’Alcalà i Santa Gertrudis; i a l’esquerra, Sant Damià, Sant Humbert, Sant Esteve, Sant Pere d’Alcàntara, Sant Telm i Sant Nicolau de Tolentí, totes elles datades a finals del segle XVII. Els quatre vans superiors estan decorats per pintures que tracten el tema dels Goigs de la Mare de Déu: Adoració dels Reis, Coronació de la Mare de Déu, Anunciació i Naixement de Jesús.

Finalment, cal destacar dues teles amb una composició peculiar i possiblement realitzades pel mateix artista: la Mare de Déu de Montserrat i la de Lluc, patrones de Catalunya i Mallorca, respectivament.Bibliografia:

  • CARBONELL I BUADES, M., “Retaules Barrocs”. A. PASCUAL (coord.). La Seu de Mallorca, Palma, 1995, pp.155 i 156.
  • COLL TOMÁS, B., Catedral de Mallorca, Indústria Gràfica, Palma, 1977, p. 56.
  • MATHEU MULET, P. A., Guías de la Seo de Mallorca. Capillas y retablos, Editorial Politécnica, Palma de Mallorca, 1955.