Primer vitrall de la nau de l'Evangeli: Reina dels confessors

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español
Plànol de la situació del vitrall de la Reina dels confessors

Per voluntat del bisbe Pere Joan Campins, en la rosassa del fons i en els vuit finestrals de la capella Reial, el tema representat és el de les invocacions “Regina” de la Lletania Lauretana, les quals fan referència a Maria com a Reina. Dins el marc de la restauració de la capella Reial, Gaudí tractà la llum com un tema prioritari. Així, l’any 1904 ja hi va obrir la rosassa i dos finestrals, que situà enmig, sobre ambdós portals laterals[1].

En els dos vitralls que Gaudí realitzà per a la capella Reial, els quals representen les invocacions Reina de les Verges i Reina dels confessors, l’arquitecte català experimentà amb la tècnica de la tricomia, consistent en la superposició de vidres de colors primaris, fins a un màxim de cinc, tots de tonalitats diferents i rebaixats amb àcids. Gaudí volia crear una tipologia de vidre on no calgués aplicar ni esmalts ni cap altre tècnica per aconseguir l’efecte del clarboscur de les figures, i, que al mateix temps, deixés passar la llum del sol[2]. L’ús d’aquesta tècnica fa que aquests vitralls siguin diferents de la resta per l’especial densitat que pren la llum en filtrar-se a través d’ells a l’interior de la catedral. El colorejat també és més oscur en els vitralls gaudinians[3].

El segon vitrall que Gaudí realitzà per a la capella Reial, també executat amb la tècnica de la tricomia, està dedicat als sants confessors espanyols. Hi trobam representades les figures de nous sants: Isidoro, Damaso, Ramon de Penyafort, Raimundo de Fitero, Vicenç Ferrer, Domingo de Guzmán, Ignacio de Loyola, Alonso Rodríguez i Fernando. Entre el grup dels tres primers i els dos següents, es creua una palma horitzontal de verds obscurs[4].

Gaudí l’instal·là l’any 1905 enmig de la capella Reial, en la part de l’orgue, sobre el portal lateral. El Capítol decidí, després de la seva restauració, situar-lo, juntament amb el vitrall que representa “Reina dels confessors” a ambdós angles de la capella Reial, junt a la capella de la Trinitat, per així formar una unitat amb la rosassa superior i augmentar la visibilitat dels vitralls dissenyats per Gaudí[5].Referències

  1. TOUS, Llorenç, Vitrales de la Catedral de Mallorca, Rotary Club, Mallorca, 1993, p . 33.
  2. GIL, N. Antoni Gaudí i la tècnica de la Tricomia [En línia]. 2011. <http://demodernismo.wordpress.com/2011/12/19/antoni-gaudi-i-la-tecnica-de-la-tricomia> [Consulta: 3 de gener de 2014].
  3. TOUS, Llorenç, Vitrales de la Catedral de Mallorca, Rotary Club, Mallorca, 1993, p. 34.
  4. Ibídem, p. 36.
  5. Ibídem, p. 35.


Bibliografia:Itinerari relacionat:

  1. Llum i espai
  2. La fàbrica de la Catedral
  3. Itinerari Marià