Retaule de Sant Martí de Tours

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español
Retaule de la Capella de Sant Martí de Tours

  • Francisco Herrera, 1722-1723
  • Estructura arquitectònica: fusta de conífera i fusta frondosa pels elements decoratius i les escultures
  • Barroc. Mallorca
  • Lloc original: Capella de Sant Martí

El retaule de Sant Martí de Tours va ser realitzat als inicis de la tercera dècada del segle XVIII per part de Francisco Herrera com a part de la renovació de la capella de Sant Martí de Tours. Es tracta d’un retaule cambril que sembla un espai arquitectònic que serveix per donar cabuda a un conjunt escultòric de grans dimensions. En l'espai central hi ha l'escultura de Sant Martí sobre cavall, i del peregrí, a qui el Sant cedeix la meitat de la seva túnica[1].

En el segon cos, al costat de dos àngels, s’hi troben les imatges de Sant Pere d’Alcàntara, en el centre, Sant Tomàs d’Aquino i Sant Bonaventura en els laterals. A l’àtic, s’hi representa la Verge del Carme.

Cal esmentar que a la part inferior del retaule hi ha una pintura, es tracta del quadre de Sant Vicenç Ferrer que es reaprofita per aquesta obra[2].


Referències

  1. VILLALONGA VIDAL, A. (2014). "Aquella muntanya de fusta. Conformació i recepció del retaule major barroc de la Seu". a FULLANA PUIGSERVER, P. i GAMBÚS SAIZ, M. (coords). La memòria contemporània de la Catedral: Miralles, Rotger, Sagristà. Mallorca: Publicacions Catedral de Mallorca (Col·lecció Seu de Mallorca, 9). Pp. 181.
  2. Loc. cit.


Bibliografia:

  • CARBONELL I BUADES, Marià. “Retaules Barrocs”, PASCUAL, A. (coord.). La Seu de Mallorca, Palma, 1995, pp. 155-156.
  • VILLALONGA VIDAL, A. (2014). "Aquella muntanya de fusta. Conformació i recepció del retaule major barroc de la Seu". a FULLANA PUIGSERVER, P. i GAMBÚS SAIZ, M. (coords). La memòria contemporània de la Catedral: Miralles, Rotger, Sagristà. Mallorca: Publicacions Catedral de Mallorca (Col·lecció Seu de Mallorca, 9).