Vitrall sobre el vuitè arc de la nau de l'Evangeli

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español
Plànol de la situació del vitrall sobre el vuitè arc de la nau de l'Evangeli

Els setze vitralls de la nau central, vuit al costat del mar i vuit al costat de l’orgue, es van començar a fabricar a partir de l’any 1926. Recordem que, fins llavors, l’interior del temple solament estava il·luminat pels dos finestrals i la rosassa de Gaudí a la capella Reial i pels tres finestrals de la capella de la Trinitat. El tema representat en els vitralls de la nau central és el Càntic dels tres joves. Es tracta de l’himne d’acció de gràcies de l’Antic Testament en que els tres joves, Hananies, Misael i Azaries, condemnats pel rei Nabucodonosor a morir cremats en un forn, van cantar en ésser salvats de les flames per intervenció divina. És un salm en forma de lletania. La composició té dues parts: en la primera, s’hi inclou una oració a Déu que s’ha manifestat a Israel, en la seva aliança i en el seu temple de Jerusalem, com a Déu gloriós que habita sobre els querubins; en la segona, la invitació a totes les criatures a que alabin a Déu. Els finestrals de la nau central representen el càntic de lloança que totes les criatures del cosmos entonen al Creador.

Dissenyat per Pere Cànovas i Aparicio i fabricat per la Vidrieria Quei a Barcelona l’any 1992, es representa en aquest vitrall un paisatge de muntanyes i vegetació tal com diu la inscripció Turons, muntanyes, beneïu el senyor. La fabricació d’aquest vitrall va ésser subvencionada per Bruno Morey i Fiol, l’escut del qual hi apareix a la part inferior.Bibliografia:

  • TOUS, Llorenç, Vitrales y Rosetones de la Catedral de Mallorca. La luz transfigurada, Catedral de Mallorca, Palma de Mallorca, 2000, p. 99.Itinerari relacionat:

  1. Llum i espai
  2. La fàbrica de la Catedral