Vitrall sobre l'orgue

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
This page is a translated version of the page Vitrall sobre l'orgue and the translation is 100% complete.

Altres idiomes:
Plànol de la situació del vitrall sobre l'orgue

Els setze vitralls de les naus laterals, vuit a cada nau, reprodueixen passatges de l’Antic i del Nou Testament. En concret, representen les profecies de la primera part de la Bíblia sobre Jesucrist i que són, entre d’altres, la benedicció de Noè a Sem; la història d’Abraham; de Jacob; de Moisès com a guia del poble elegit pel desert; de David, a qui Déu promet un tron etern; d’Isaïes, que anuncia el naixement virginal de l’Emmanuel i la passió del Servent de Iahvè; i d’Ezequiel, que profetitza el Bon Pastor.

El disseny d’aquest vitrall és de Juan B. Bautista Castro i Pere Cánovas i Aparicio. Fabricat per l’empresa Antoni Oriach i Rovira, de Barcelona, l’any 1980, va ésser pagat amb fons de la Catedral.

Es representen en aquest vitrall cinc paràboles per explicar com és el regne de Déu amb metàfores de la vida quotidiana, mitjançant la representació d’una sèrie d’al·legories. A dalt de tot del vitrall, les paraules de Jesús resumeixen tot el seu contingut: “El Regne de Déu és consemblant”. A la part superior del vitrall s’hi representa la primera paràbola: la paràbola del gra de mostassa. Es tracta d’una al·legoria que compara aquesta llavor amb el Regne del Cel. Un pagès va plantar un gra de mostassa, la més petita de totes les llavors, però quan va germinar va créixer més que qualsevol altra planta fins a convertir-se en un gran arbre on s’hi posaven tots els ocells a fer niu a les seves branques.

A sota s’hi representa la paràbola del sembrador. De les llavors sembrades, una part va caure arran del camí, altres en un terreny rocós i d’altres enmig dels cards. Cap d’aquestes va donar fruit, excepte les que van caure als camps de blat. Això significa que la terra bona és del qui escolta la paraula i la comprèn.

La tercera paràbola representada és la paràbola del tresor amagat. S’hi presenta un home dret, vestit amb túnica que, amb els braços alçats, aixeca una arqueta que conté el tresor amagat que trobà amb tanta alegria dins un camp. Aleshores ven tot el que té per poder adquirir aquell camp i gaudir del tresor. Jesús compara explícitament el Regne de Déu amb un tresor. Destaca també l’esforç que fa l’home per adquirir el tresor, senyal que el creient ha de deixar-ho tot per aconseguir la Salvació, bé més preuat que qualsevol possessió terrenal. El fet que aquest tresor estigui amagat expressa que el Regne de Déu no és accessible ni evident per a tothom.

A sota, en la representació de la quarta paràbola, hi apareix una xarxa que conté peixos de diverses formes i colors. Quan els pescadors tiren una xarxa a l’aigua, la xarxa arreplega tota mena de peixos. Un cop plena, la treuen a la platja, s’asseuen, i recullen els peixos bons i tiren els dolents. Aixímateix passarà a la fi del món: sortiran els àngels i destriaran els dolents dels justos.

La darrera paràbola és la del banquet de noces. Hi podem veure un rei que presideix el banquet de noces del seu fill amb convidats de totes les races i colors. Aquesta paràbola explica que un rei convidà al casament del seu fill als governants veïns i persones més riques del seu país però aquests no vingueren o bé abusaren del convit. Enfadat, ordenà als seus servents que busquessin pels camins com més convidats millor, fins a omplir la taula. Hi anà gent de tota condició. El banquet de noces és una al·legoria del regne de Déu, on es convida tothom. Al peu del finestral hi figura la inscripció: “Veniu a la festa”.Bibliografia:

  • TOUS, Llorenç, Vitrales de la Catedral de Mallorca, Mallorca, Rotary Club, 1993, pp. 36-47.
  • TOUS, Llorenç, Vitrales y Rosetones de la Catedral de Mallorca. La luz transfigurada, Catedral de Mallorca, Palma de Mallorca, 2000, p. 127.Itinerari relacionat:

  1. Llum i espai
  2. La fàbrica de la Catedral