Sepultura de Berenguer Batle

De Catedral de Mallorca - WikiMedia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Altres idiomes:
català • ‎español

Sepultura de Berenguer Batle:

  • 1346-1348
  • Atribuïda a Arnau de Campredon
  • Material: pedra de Santanyí
  • Gòtic. Mallorca
  • Lloc original: capelleta de Santa Eulàlia (capella Reial)


El bisbe Berenguer Batle morí l’1 de setembre de 1349, però fou enterrat més tard, concretament l’any 1353 –tot i que la tomba es construí amb anterioritat, entre 1346 i 1348– a la capelleta de Santa Eulàlia, probablement patrocinada pel propi bisbe.

Segons Joana Maria Palou[1], és possible que l’autor d’aquest sepulcre sigui l’escultor Arnau de Campredon, argumentant les afinitats estilístiques entre aquesta obra i la càtedra episcopal, realitzada pel mateix artista.

La sepultura de Berenguer Batle té forma d’urna paral·lelepípede, sustentada per mènsules que representen animals híbrids amb grans ales plegades. El bisbe apareix representat de cos sencer a la part frontal del sarcòfag, amb les mans unides en actitud d’oració i amb el cap sobre un gran coixí. El sepulcre es tanca amb una tapa prismàtica, on s’ubiquen els escuts repetits del seu llinatge, Batle, amb forma de quadrifoli.

Inscripció:
Berengarius Baiulus dictus fui ac benedictus / hic praesul dignus, mitis, piusa ac benignus / et legum doctor inopum semperquae receptor / sobrius et castus mundi spernesque fastus / presentem dotans, ac sedi plurima donans / anno milleno trecentum quintaquae deno / uno sed dempto migrat primaque septembris.
(L’anomenat Berenguer Batle fou humil i beneït. Aquest fou digne, mansuet, pietós i benigne, doctor en lleis, sempre acollidor dels pobres, sobri i cast, rebutjava el fast del món. Mentre estigué present, dotà la Seu i li donà molts de béns. Morí l’any mil tres-cents cinquanta, menys un [=1349], dia primer de setembre)Referències

  1. PALOU I SAMPOL, Joana Maria. “La capella funerària del bisbe Berenguer Batle a la Seu de Mallorca”, a BERNAT I ROCA, M. Els amics al pare Llompart, Associació d’Amics del Museu de Mallorca, Palma, 2009, p. 317.


Bibliografia:

  • FURIÓ, A., Panorama óptico-histórico-artístico de las Islas Baleares, Impr. Gelabert, Palma, 1840, p. 52.
  • LLOMPART, G., “La població medieval del subsòl de la Seu”, a PASCUAL, A. (coord.). La Seu de Mallorca, José J. De Olañeta, Palma, 1995, p. 82.
  • PALOU I SAMPOL, J. M. “La capella funerària del bisbe Berenguer Batle a la Seu de Mallorca”, a BERNAT I ROCA, M. Els amics al pare Llompart, Associació d’Amics del Museu de Mallorca, Palma, 2009, pp. 310-325.